Najvyšší ústavní činitelia SR budú rokovať o situácii na Ukrajine

03.03.2014 Bratislava

Bratislava/Kyjev 2. marca (TASR) - Súčasné udalosti na Ukrajine a osobitne na Kryme veľmi znepokojujú Európu i Slovensko, ktoré je bezprostredným susedom Ukrajiny. Vo svojom dnešnom vyhlásení to uviedol slovenský prezident Ivan Gašparovič. "Občania Slovenska majú v živej pamäti udalosti v roku 1968, kedy zahraničná vojenská intervencia zastavila demokratizačné procesy v bývalom Československu," doplnil.

Prezident vyzýva všetky strany, aby v otázkach budúcnosti Ukrajiny nerozhodovali zbrane. "Akýkoľvek problém je možné riešiť diplomatickou cestou. Som presvedčený, že nikto nemôže chcieť ozbrojený konflikt, ktorý by viedol k nutnosti medzinárodného spoločenstva konať v súlade s medzinárodnými záväzkami," uviedla hlava štátu.

Situácia na Ukrajine bude témou stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov SR. Prezident Ivan Gašparovič prijme v pondelok o 15.00 h v Prezidentskom paláci predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku a premiéra Roberta Fica. TASR to dnes potvrdil hovorca prezidenta Marek Trubač.

Fico dnes na margo krízy na Ukrajine poznamenal, že Slovensko má svoje vlastné skúsenosti s inváziou spojeneckých vojsk v roku 1968, a preto možno lepšie ako ktokoľvek iný vnímajú občania pocity ľudí na Ukrajine. "Nechceme však robiť na Slovensku gestá pre gestá, ani rinčať nejakými plechmi. Vláda SR bude koordinovať svoje postoje k situácii na Ukrajine s našimi partnermi v EÚ a NATO," deklaroval na tlačovej konferencii v Poprade.

Zatiaľ to podľa neho vyzerá len na razantné vyhlásenie NATO vo vzťahu k Ruskej federácii. V pondelok pokračuje rokovanie NATO na úrovni ministrov zahraničných vecí, rovnako sa stretnú aj ministri zahraničných vecí na úrovni Európskej únie. "Toto sú pre nás dôležité okamihy. Bezpečnostná rada je v tejto súvislosti v plnej pohotovosti a je pripravená sa kedykoľvek stretnúť," doplnil Fico s presvedčením, že kríza by sa mala riešiť diplomaticko-politickou cestou.
 

Vyberte región